Hovedseksjon

Krigen i Norge (1940-1945) – en kort introduksjon

Du har kanskje hørt at man snakker om krigen i Norge? I Norge betyr krigen i bestemt form andre verdenskrig, fordi dette er den siste krigen Norge har vært med i. Første verdenskrig (1914-1918) og andre verdenskrig (1939-1945) var store kriger som begge startet i Europa. I begge krigene deltok ikke-europeiske land, og det ble kriget mange steder i verden. Derfor kaller vi dem verdenskriger.

Andre verdenskrig kom til Norge 9. april 1940. Da angrep Nazi-Tyskland landet, og Norge var okkupert fram til 8. mai 1945. Nazi-tyskerne ble ledet av Adolf Hitler, og han ville skape et stort, nazistisk Europa. For å klare dette måtte han ha kontroll over Norge og spesielt den norske kysten. I tillegg ville Nazi-Tyskland få tak i svensk jernmalm, som de trengte for å lage våpen. Denne jernmalmen hentet de i den norske byen Narvik i Nord-Norge.

Norge forsøkte å forsvare seg mot de tyske soldatene, men de var for sterke. Den norske regjeringen og kong Haakon 7. rømte til England, og var i London under hele krigen. Fra London snakket både statsministeren og kong Haakon til det norske folket over radioen. Mange nordmenn hørte på disse talene, selv om nazistene gjorde det forbudt å ha radio hjemme. I årene mellom 1940-1945 var det et nazistisk styre i Norge, og innbyggerne mistet mange demokratiske rettigheter.

De fleste nordmennene ville ikke ha de tyske soldatene i landet, og samarbeidet ikke med dem. Noen viste motstand ved å gå med rød lue, som skulle symbolisere det norske. Noen nordmenn lagde aviser som skrev om temaer nazi-tyskerne ikke likte – som at Nazi-Tyskland etter hvert tapte mye i krigen. Andre nordmenn var på nazistenes side. Noen var enige med dem om hvordan Europa burde styres, andre var mest opptatt av å tjene penger.

Den tyske ledelsen i Norge brukte bygningen til Oslo Handelsgymnasium som hovedkontor under krigen. I dag er det et museum under skolegården. Museet ligger i bunkeren, det trygge rommet hvor nazistene kunne gjemme seg for bomber. Museet viser hvordan noen nordmenn kjempet mot nazi-tyskerne, og hvordan noen nordmenn samarbeidet med okkupasjonsmakten. Ulike mennesker valgte ulik side i krigen. I bunkeren prøver vi å forstå hvorfor ulike mennesker tok ulike valg, og hvordan det er å leve med krig.

Finn ut sammen med læreren din før du besøker bunkeren på Oslo Handelsgymnasium:

  • Hva er nazisme?
  • Hvilke land var på Tysklands side under 2. verdenskrig?
  • Hvilke land kjempet mot Tyskland under 2. verdenskrig?