Historiker Torgeir Sæveraas lanserer i boka Wehrmacht i Norge et alternativt syn på Falkenhorst. Han ser ham ikke som en upolitisk militær offiser, men peker på hvordan Wehrmacht har en helt sentral rolle i det nazistiske regimet under okkupasjonen, og viser til flere eksempler der Falkenhorst setter nazismen ut i praksis. I oktober 1942 utstedte for eksempel Adolf Hitler sin Kommandobefehl: Hvis fiendtlige soldater på kommandoraid ble fanget, skulle de skytes uavhengig av om de bar uniform. Dette er et klart brudd på krigens regler, helt i tråd med nazistisk ideologi. Under er en oversettelse av den originale teksten.
Jeg beordrer derfor: Fra nå av skal alle menn som opererer mot tyske tropper i såkalte kommando-raid i Europa eller i Afrika, utslettes til siste mann. Dette skal utføres uavhengig av om de er soldater i uniform eller sabotører, med eller uten våpen; og om de kjemper eller søker å rømme; og det er uvesentlig om de ankommer fra skip eller fly, eller om de lander med fallskjerm. Selv om disse personene viser at de har til hensikt å overgi seg, skal det ikke vises noen nåde.
Om Falkenhorsts forhold til denne Kommandobefehl skriver Torgeir Sæveraas:
«Det er ingen ting som tyder på at generaloberst von Falkenhorst hadde motforestillinger mot å sende ordren videre til avdelingene i Armee Norwegen, og som den tyske okkupasjonsmaktens opptreden overfor fangene fra den mislykkede kommandooperasjonen mot Rjukan i november 1942 viste, hadde hverken von Falkenhorst eller soldatene under hans ledelse noen skrupler med å utføre den. (...) kommandoordren var et av de tydeligste eksemplene på at generaloberst von Falkenhorst og Armee Norwegen ikke nølte med å ta i bruk forbryterske metoder for å kjempe for et regime som i sin natur var kriminelt»
Sæveraas (2021) Wehrmacht i Norge. På vakt i krigens skjebnesone, side 234
Sæveraas peker også på at Falkenhorst sendte ut «retningslinjer for sommertjenesten 1943» til soldater i Norge. Krigstjenesten krevde «at offiseren ikke kun er god til å lede sine tropper, han må også utdanne dem i det selvinnlysende grunnlaget for nasjonalsosialistisk tenkning og på den måten sørge for at hjemlandets kraftkilde får sitt utløp ved fronten». (Sæveraas (2021: s 256).
Alle divisjonene i Wehrmacht skulle ha en egen offiser med ansvar for å utdanne troppene i nasjonalsosialistisk tenkning.
Torgeir Sæveraas konkluderer
«Både von Falkenhorst selv og de fleste av hans undergitte høyere offiserer ga sin helhjertede tilslutning til nazi-ideologien. Mens han var sjef for de tyske styrkene i Norge, benyttet von Falkenhorst ideologien aktivt for å motivere mannskapene til fortsatt innsats, for eksempel da de nasjonalsosialistiske føringsoffiserene ble innført. Bildet av Falkenhorst som en offiser av den gamle skolen gir derfor et ufullstendig inntrykk av den tyske øverstkommanderende i Norge i nesten fem år» (Sæveraas 2021: s 386-387)