Kontrafaktisk historieskriving beskriver hvordan historien sannsynligvis hadde utviklet seg hvis bestemte begivenheter som var viktige for historiens gang, ikke hadde skjedd. Poenget med en slik måte å skrive historie på, er å undersøke betydningen av spesielt viktige hendelser ved å stille spørsmålet: Hvis ikke det eller det hadde hendt, hva hadde da skjedd?
Eksempler på slike problemstillinger om krigen i Europa kan være: Hvordan hadde krigen utviklet seg hvis attentatforsøket mot Hitler 9. november 1939 hadde lyktes? Hadde de allierte vunnet krigen hvis USA ikke hadde blitt med i krigen etter angrepet på Pearl Harbor 7. desember 1941? Hvis Tyskland hadde vunnet slaget ved Stalingrad i februar 1943, hvordan hadde krigen endt da?
I tekstene til høyre beskrives noen spesielt viktige hendelser i den norske krigshistorien, og i oppgavene under stilles spørsmål om hvordan krigen i vårt land hadde utviklet seg om noe annet hadde skjedd enn det som faktisk hendte.
Oppgaver
- Les tekst 1 og forklar hva som sannsynligvis ville ha skjedd i Norge våren 1940 og videre framover hvis Blücher ikke hadde blitt senket. Et tips kan være å sammenligne med okkupasjonen av Danmark. Der ble de politiske og militære myndighetene overrumplet av tyskerne slik at det ble svært vanskelig å gjøre motstand.
- Les tekst 2 og bestem selv tidspunktet for når den tenkte britiske invasjonen av Norge ble iverksatt. Hvordan foregikk angrepet og hva ble konsekvensene av det?
- Les tekst 3 og forklar hvordan en tysk seier i krigen kunne være mulig. Hvilke konsekvenser ville en slik seier kunne bety for det norske samfunnet – en del av det storgermanske riket?
- I tekst 4 beskrives hvordan Sovjetunionen trakk seg tilbake fra Øst-Finnmark høsten 1945, etter å ha frigjort området fra tyskerne. Hva om de var blitt værende, og tatt militær og politisk kontroll over større norske områder – slik som de gjorde i de baltiske statene og store deler av Øst-Europa? Beskriv det norske etterkrigssamfunnet i en slik tenkt situasjon.